Tokajské víno

Vinná pivnica EVINOR pochádzajúca z Maďarska má na svojom konte významné ocenenie, ktorej jej právom prislúchajú. Každým rokom sa zúčasnujú rôznych súťazí, odkial si do rodinnej firmy nosia významne ceny. Najvyznamnejšio výhrou sa pišia z roku 2000 kde získali vo vinarskej oblasti Tokaj a aj na celoštátnej súťaži zlatu medajlu za 5-putňový výber a Žlty muškát.

 

Tokajská horská oblasť sa ťahá na severo východnej časti krajiny, na jemne vlnitej casti vidieku. Tokajsku oblasť zo severo západnej časti obklopuje Zemplin bohatý na oblasť zarastenú stromami a z juhozápadnej časti rieka Bodrog. Z roku 2002 UNESCO vyhlásilo Tokajsku oblasť za svetovú pamiatku

 

Naša aktuálna ponuka

Samorodné suché

Toto víno sa vyrába z neskorého zberu odrôd Furmint a Lipovina bez odoberania cibéb. Zreje v drevených sudoch 3-4 roky a následne sa fľašuje. Po takomto výrobnom postupe sa z neho stáva suché víno výnimočnej kvality.

Odporúča sa ako aperitív k pečeným mäsám, divine, rybám..

 

Samorodné sladké

Je to ten druh samorodného vína, kde po vykvasení zostáva vo víne z cibéb také množstvo cukru, ktoré ho robí sladkým vínom mimoriadnej kvality. Tento druh sa kvalitou veľmi blíži trojputňovému výberu. Odporúča sa k zákuskom, dezertom, syrom a tiež po káve. Podáva sa vychladené na 11 – 12 °C

     

Tokajská lipovina neskorý zber

Ručne vyberaný zber nadvihnutý intenzivnou vônou je zamatovou vinnou jedinečnostou. Odporúča sa ľudom, ktorý obľubujú vinne špeciality. Podáva sa vychladené na 12°C.

 

Tokajská lipovina polosladká

Vyrába sa z lipoviny po dvojročnom zrení sa fľašuje.

Disponuje na Lipovinu charakteristickými črtami - jemné elegantné kyseliny, jemná elegentná chuť a vôna sudového vína.

Odporúča sa k dezertom a šľahačkovým pohárom.

     

Tokajský Furmint suchý

Vyrába sa z odrody Furmint, po dvojročnom zrení v drevených sudoch sa fľašuje. Je to jemne aromatické, suché markantné víno.

Odporúča sa k teplým predjedlám (huby, syrové omelety, šunkové palacinky), k restovanej pečeni, vnútornostiam, perkeltom.

 

 

Tokajský Furmint polosladký

Vyrába sa z odrody Furmint, dva roky zreje v drevených sudoch, následne sa fľašuje. Harmónia cukornatosti a zloženie kyselín dáva vínu príjemnú sladkastú chuť.

Odporúča sa k slanému a syrovému pečivu.

     

Žltý muškát polosladký

Pochádza z tretej najdôležitejšej odrody tokajského hrozna Muscat Lunel. Vyrába sa z jej čistého zberu a spracovania. Dva roky zreje v drevených sudoch, následne sa fľašuje.Je to elegantné sladké víno s príjemnou vôňou muškátu. Odporúča sa k dezertom, zákuskom, vhodné na stretnutia s priateľmi.

 

Tokajský výber 3-putňový

Plné, usadlé harmonické víno s príjemnou vôňou a chuťou po cibébach. Zvyškový cukor je minimálny 60 g/1 l. Farba je žltojantárová.

     

Tokajský výber 5-putňový

V Tokajskej oblasti je to najznamejšie a najoblubenešie dezertné víno. Jeho výroba sa tahá viac storoči dozadu. Pochádza z jednotlivo vyberaných hroznových bôbov. Jeho vôňa a chuť v sebe ukrýva vzňešenú eleganciu. Vysokokvalitné, komplexné víno. Hlavné zložky sú dokonale zladené a tvoria harmonický jednoliaty celok. Obsah naturálneho cukru z cibéb je minimálne 120 g/1 l. Farba je výrazne jantárová. Podáva sa vychladené na 11 – 12 °C

 

Tokajský výber 6-putňový

Vysoko extraktívne víno, s výraznou cibébovou arómou chlebovinkou. Vysoký obsah zvyškového cukru 150 g/l je zharmonizovaný s kyselinami a alkoholom. V chuti sa výrazne prejavuje esenciový charakter. Je to vzácne, komplexné Podava sa vychladene na 10°C.

 

Širokú paletu ponúkaných darčekových vín nájdete v našej galérii.